Sien Hendriks

Meesterschilder Restauratie Decoratie

Nieuws

Over mij

Contact

Projecten

 

De Meesterproef

Meesterproef, Helmond,

11 Mei 2016 - 25 Mei 2016

 

In de week week van 11 Mei ben ik begonnen aan de uitvoering van mijn meesterproef namelijk: het restaureren van het Lambertus altaar in de Lambertuskerk te Helmond.

 

Voor deze opdracht werkte ik samen met vier klasgenoten.  Uiteraard hebben wij vooraf aan de realisatie een restauratie advies opgesteld. Dit hebben we onderbouwd met een uitgebreid vooronderzoek, inspectie en analyse van het altaar. De realisatie liep door tot vrijdag 27 Mei.

 

Tijdens de realisatie was de kerk iedere woensdag middag open voor bezichtiging.

We begonnen de restauratie met het reinigen van het altaar en de achterwand, hiervoor hadden we vijf volle werkdagen nodig. In de tussentijd hebben we uiteraard ook andere werkzaamheden verricht. Zoals de mallen voor de ontbrekende ornamenten en het sjabloon voor de achterwand gereed maken.

 

Na het reinigen hebben we de ornamenten opnieuw gegoten, de overige kleine ontbrekende delen met de hand gemodelleerd en hebben we de achterwand gerepareerd.

25-05-2016

Vervolgens konden we beginnen met het retoucheer werk. Het retoucheren van de achterwand hebben we gedaan met behulp van een sjabloon, welke afkomstig is uit het atelier van Pierre Cuypers. Hierop hebben we kleine gele en gouden details aangebracht. Ook de nieuw gegoten ornamenten van gips hebben we geretoucheerd waarbij een ouderdoms patine noodzakelijk was om ze aan te laten sluiten bij het geheel. Op zowel de ornamenten als op het altaar hebben we verschillende gouden detail terug gebracht. Op 25 Mei hebben we met ons groepje de laatste puntjes op de 'i' gezet en de restauratie afgerond.

 

Het project is voorspoedig verlopen. We hebben een prettige samenwerking ervaren en hebben het project afgerond binnen de gewenste tijd. Vrijdag 27 Mei was de oplevering waar wij het prachtige eindresultaat vol trots hebben getoond aan de opdracht gever, Pastoor Seidel namens het kerkbestuur en de gehele parochie.

© 2019, Sien Hendriks

Sien Hendriks | Middelrode | Mobiel: 06-15277729 | E-mail: SienHendriks@gmail.com